MailUp Group

PLACE
Milano
CUSTOMER
MailUp Group
YEAR
2020
ARCHITECTONIC PROJECT
Progetto CMR
REALIZATION
Progetto Design & Build
PHOTOGRAPHY
Andrea Martiradonna

Antithetical and complementary, real and illusory

What is opposite is reconciled, from the things in contrast the most beautiful harmony is born, and everything is generated by way of contention (Eraclito)

 

Reality is a mere illusion, although very persistent (Albert Einstein)

Antithetical and complementary, real and illusory. When using these terms to describe a workplace, one immediately has the impression to deal with a forefront Company, with a strong sense of its mission.

This is what happens at MailUp Group, who chose Progetto CMR and Progetto Design & Build to design and realize its new Headquarters in Milan.

The new headquarters has two goals:
to represent the company's core value
but also to be a physical reference point
for the people who work there

 

 

The first thing one notices when entering the new spaces is the rupture from the traditional and classical idea of a workplace.

MailUp Group is a young Company, which provides digital services and, thanks to the nature of its business already projected towards digital dynamics, has right from the get-go, sponsored smart working activities and a complete sense of trust towards its employees.

Therefore, the new Headquarters has the double and important goal of representing on the one hand, the company's core values but also, on the other, of being a physical place for the people to refer to; the same people that recognize themselves in the company’s values and have the pleasure of working there.

In the new MailUp Group workspace, graphics, colors, special materials and unconventional furnishings significantly characterize the whole environment and make the whole layout profoundly unique.

All elements are conceived as antithetical and complementary: this contributes to creating a suggestive, playful and illusory atmosphere that amuses those who daily work in these spaces and excites visitors who enter it for the first time.

The graphic work, specifically, is conceived in a smart and ironic way.

Many real objects set up into the space, such as lamps or plants, are repeated graphically in a continuum of color lines that create a double copy on the wall.

In the break area, the same color lines draw the shape of an ideal person showing up at the machine intently selecting his coffee.

Optical and geometric graphics define the lunch area.

Along the corridors, the reproduction of the character who climbs the books draws inspiration by Italian illustrators and wants to suggest that Culture always elevates people and allows us to look beyond what we already know.

This graphic message is characterized by the sapient use of colors that derives from a careful study of complementary and lively tones of a same palette.

Another ironic illusion present along the corridor that sets the tone of the unique detailing of this workplace is the glass brick wall. This element guides the light in a deceptive way and gives back a feeling of lightness, transparency and brightness despite its intrinsic nature of being a full brick wall.

 

The presence of many support spaces
in MailUp Group Headquarters indicates
that the office has been designed
to encourage interaction, creativity
and the generation of innovative ideas

 

The presence of many areas of support in MailUp Group Headquarters demonstrates that the office has been expressly designed to encourage interaction, creativity and the brainstorming of innovative ideas.

In the Flex area, for example, the admittedly outdoor-type of furniture and the green-colored carpet, as well as the many plants and green elements, recreate the game of antithetical appearances and illusory continuum that brings "the outside, indoor".

Organic shapes and natural materials generally characterize a welcoming and pleasant environment that encourages movement and cooperation.

The meeting rooms are informal and even the few closed offices for Management are available to others by booking them, when not in use.

The articulation of the open and flexible space reflects the workplace’s lack of hierarchy and the trust that the company places in its collaborators, in teamwork and in sharing knowledge.

Request
Information

Do you want to make the space of your dreams come true? The team of Project Design & Build is ready to listen to your ideas and make available its innovative method.

Fill out the form to be contacted immediately by our staff.


The data provided is used exclusively to respond to requests made. More information and details are reported in our Privacy Policy.